sobota 16. ledna 2010

Jak úspěšně prodat byt?

K otázce v titulku mě přivedl článek na iDnes, popisující službu home staging. O co jde? Před zařazením bytu do prodeje a jeho nafocením si pozvete osobu zabývající se tímto (nechce se mi psát "home stagingem"), prostě bytového dekoratéra a ten váš byt profesionálně připraví na focení. Navrhne úpravy dekorací, přesuny nábytku, možná i přidání textilií nebo řezaných květin. Výsledkem jeho činnosti by měl být prostor přehledný, pohledný, bez přemíry osobních předmětů - lákavý k nastěhování asi jako luxusní hotelový pokoj. :-)

Obrázek Design NJ

V diskusi k článku se většina shodne na názoru, že se jedná spíš o předraženou úklidovou službu, co myslíte vy, milí čtenáři? :-) Já jsem na vážkách. Byt jsem prodávala jen jednou a to jsem před příchodem realitky měla vše uklizeno, věci z estetického hlediska sporné nakopané pod postelí a překryté opravdu nádherným přehozem. :-) Všude rozsvícená světla, semtam mihotavé plamínky svíček, vonící ovocný čaj. Upéct buchtu už jsem nestihla. :-)
Nechápu, jak mohou lidé nechat nafotit svůj byt i se špinavým nádobím v kuchyni, rozestlanou postelí a přehlídkou veškeré používané kosmetiky v koupelně. Asi by to spíš chtělo osvětu od realitných agentů, přece jen ten byt v nabídce je jaksi i jejich vizitkou a v jejich zájmu, aby vypadal co nejlépe. Aspoň zastrčit různé kabely, srovnat povalující se časopisy a nefotit vlastní kabelky nebo notebooky na konferenčním stolku, prosím! Já totiž docela ráda šmejdím po realitních stránkách a virtuálně se stěhuju, tak ať se mi něco zalíbí.:-)
Třeba tohle je docela hezký byt v Žebětíně, ale stejně by se na fotkách dalo dost vylepšit...


...odstranit drobné předměty na lince






















... dát pryč ten větrník, noťas, schovat kabely, ubrat věci z okna, schovat to černé co vykukuje za křeslem...

... tady nemusely být ty pantofle a ve skleněných dveřích se rušivě odráží cosi - dětská autosedačka? taška na kolečkách? Na pravém okraji fotky zbytečně čouhá okraj dětské postýlky.


... na focení schovat věci ze skříněk, možná vybrat výraznější ladící povlečení...

Nebo na estetickém dojmu opravdu nezáleží, jelikož většinou kupujeme byt a ne jeho zařízení? Pokud jde o nějaký neudržovaný byt tak je to asi opravdu jedno, stejně ho kupec posléze překope podle vlastních představ. Ale nebylo by hezké, kdyby se o nějaké realitce říkalo - ta má v nabídce samé krásné byty, podívej se! :-)

5 komentářů:

  1. Milá Janičko,
    mluvíš mi z duše!!! Možná je to i třeba trošku taky tím, že je to všechno honem honem, honem se vyfotí jedna fotka bez výběru nekvalitním foťákem nesebekritickým fotografem... A když ne, tak nechápu, že si doma někdo ani neuklidí. Jojo, taky mám co dohánět:-), ale opravdu stačí jen tak malinko, jak Jani popisuješ! Je to škoda, kdyby byl i miniaturní, starý prostě jakýkoliv byt aspoň trošku upravený, vypadal by útulněji, reprezentativněji a mnohem líp. Chce to trošku vtipu a jde to. To by se prodávalo, i když si to potom kupující třeba celé přestaví! A mně by teda staging bavil:-D!

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Sharkinko, děkuji za podporu.:-) Já to do článku zapomněla napsat, ale třeba na Tebe a Gralinku jsem myslela, že byste se ve stagingu perfektně uplatnily.:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Pamatuješ na Americkou krásu? Vybavuju si, jak Annette Bening jako realitní agentka přijde do domu na prodej a se slovy "Tento dům dneska prodám!" se vrhne do uklízení, vylepšování... do stagingu :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Joooo, to je přesně ONO! Díky za připomenutí. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Úplně nejlepší je pozvat si fotografa s rybím okem, který umí udělat virtuální prohlídku. To je pak jiné kafe. Právě před několika týdny jsme jednu takovou udělali u projektu luxusních bytů na Praze 5 (Residence Výhledová). Pro zájemce je virtuální prohlídka k nahlédnutí zde:
    http://www.vyhledova.cz/galerie/vzorovy-byt.html#virtualniprohlidka

    OdpovědětVymazat